Savjeti, informacije - viličari

Ovo poglavlje kontinuirano dopunjujemo, navratite ponovo, vjerujemo da ćete naći zanimljivih i korisnih informacija.


Parametri viličara (vezani za dimenzije):

- crveno zaokruženi su najznačajniji

h1 - visina krana u spuštenom položaju (voditi računa o niskim prolazima gdje treba prolaziti - vrata, razne instalacije)

h2 - visina slobodnog dizanja vilica bez dizanja gornjeg djela krana (važno ako viličar mora dizati teret u niskom prostoru)

h3 - visina dizanja vilica (nazivna visina dizanja viličara)

h4 - visina krana pri maksimalno dignutim vilicama

c - udaljenost težišta tereta od početka vilica (nosivost se definira u odnosu na to težište)

Wa - radijus okretanja viličara

Ast - potrebna širina hodnika za manipulaciju s paletom na vilicama (širina potrebna da se viličar, sa paletom na vilicama, u jednom okretu postavi za ulazak među regale - okrene za 90°) 

 

 


Vrste krana

Simplex, one stage, jednodjelni

 

Duplex, two stage (2ST), dvodjelni

 

Triplex, three stage (3ST), trodjelni

 

Full free lift (slobodno dizanje vilica) - funkcija koja omogućava da se vilice dižu na visinu jednog segmenta krana, bez rastezanja krana (povećanja njegove visine). Tek kad vilice dođu do kraja segmenta, počinje dizanje slijedećeg uz istodobno dizanje vilica. Na taj način, kran nikada nije puno viši od razine vilica, pa ne postoji opasnost da dosegne strop prije nego vilice postignu potrebnu visinu.

 


Odabir krana

Prije odabira krana, potrebno je znati slijedeće parametre: najveća visina dizanja vilica (h3), visina niskih prostorija i visina na koju treba dignuti teret (vilice) u njima, najniži prolaz kroz koji mora proći viličar (vrata, prolaz ispod ovješenih instalacija i sl.)  

Što je omjer potrebne visine dizanja i niskog prolaza veći, potrebno je odabrati kran s više segmenata. 

Ako je potrebno dizati teret u niskom prostoru, potrebno je odabrati kran sa slobodnim dizanjem vilica (full free lift).

Za pravilan odabir, treba pažljivo napraviti analizu prema karakteristikama pojedinog krana. Nemojte se voditi logikom "bolje uzeti kran s više segmenata, pa sigurno nisam pogriješio". Kran s više dijelova je skuplji, teži (pa smanjuje efektivnu nosivost viličara), a tijekom uporabe se svaki segment pomalo troši i povečava se zračnost ("luft") među njima. Što je više takvih spojeva, zračnost se zbraja, pa se dignute vilice jače njiše ako je više segmenata.
Što manje segmenata ima kran, to je stabilniji, a jeftiniji. Znači treba odabrati kran sa što manje dijelova koji zadovoljava potrebnu visinu dizanja i mogućnost prolaska ispod niskih prolaza.

 


 

 

 

vrh stranice ...

proizvodi ...

usluge ...

savjeti ...

naslovnica ...

Sve informacije su obavijesnog karaktera. Ne preuzimamo odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu zbog eventualnih grešaka. 

Kontakt

URANIO SERVIS d.o.o.

Kerestinec, Prosinačka 14
10431 Sveta Nedelja

Tel:   +385 (0)1 24 04 038
Fax:  +385 (0)1 24 04 036

info@uranioservis.hr

Prijava
Bilten


Primajte besplatne novosti iz Uranio servisa e-poštom!